Hobby’s

Hobby’s

Hobby en activiteiten.

Doordat ik nu aardig op leeftijd ben en niet altijd even fit, ben ik  minder actief dan voorheen. Ik mocht graag meewerken aan activiteiten in de Sneeker binnenstad.

Ik maakte lange fietstochten en onderweg fotografeerde ik veel. Maar jammer genoeg gaat het fietsen niet meer. Als het lukt om een korte wandeling te maken heb ik altijd mijn fototoestel bij me en probeer ik nog mooie plaatjes te schieten, fotograferen blijft een mooie hobby.

Op verzoek geef ik nog wel eens een cursus Schiemannen (touwknopen).Ik kom hier straks nog op terug. Ook houd ik nog wel eens een lezing met PowerPoint over de stad Sneek.

Een heel belangrijke hobby voor mij is toch wel zingen in het Folkkoor Rolling Home.
Ons koor bestaat ondertussen al 25 jaar. Het koor heeft bijna 50 leden en wordt muzikaal ondersteund door drie gitaristen, twee door ons op handen gedragen zangeressen, een fluitiste, een violist, twee accordeonisten, waarvan een ook nog keyboard speelt.Het bekendste lied dat wij ten gehore brengen is Fries om útens. Dit lied staat sinds 2000 in de Fryske honderd.

Ons koor heeft ook vele malen opgetreden in het buitenland, o.a. in Engeland, Denemarken en Duitsland. Een hoogtepunt is ieder jaar weer het zogenaamde Oliebollenconcert dat meestal plaatsvindt op de laatste dag van het jaar. De opbrengst van het concert is bestemd voor een goed doel. Tijdens dit concert wordt de Zilveren Kerstbal uitgereikt aan een persoon die veel gedaan heeft of nog doet voor het culturele leven in Sneek.

Jarenlang ben ik ook stadsgids in Sneek geweest .
Rondleidingen worden nu niet gedaan in verband met het coronavirus, en mijn verminderde gezondheid laat het niet toe dat ik nog rondwandelingen doe.

Tijdens zo’n wandeling vertelde ik dan over het ontstaan van de stad Sneek, zijn grachten, de verschillende straten en stegen, de vele bouwstijlen en de mooie gevels en kerken. Ik vond het prachtig om met groepen door onze mooie stad te lopen. De wandelingen beginnen altijd bij het   Fries Scheepvaart Museum aan het Kleinzand.

We brachten natuurlijk een bezoekje aan de Waterpoort van Sneek, het symbool van de stad. We kunnen dan een kijkje nemen in de Waterpoort en ervaren hoe de de mensen hebben geleefd rond 1600. Als gids vond ik het een plezier om te vertellen over vroeger en nu en kon ik vele anekdotes vertellen over onze mooie stad.

Nu nog even over dat Schiemannen.
Bij het bedrijf waar ik in mijn jonge jaren heb Gewerkt, werden inde lange winteravonden cursussen Schiemannen gegeven, ook wel splitsen en knopen genoemd. Naast het Fries houtsnijwerk is dit een van mijn mooiste hobby’s.
In de afgelopen jaren heb ik demonstraties en cursussen in dit knoopwerk gegeven, o.a. in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, het Scheepvaart Museum in Amsterdam, het Skûtsjemuseum in Eernewoude en op de Bataviawerf in Lelystad.

Mijn mooiste ervaring was toch aan boord van klippers op het IJselmeer. Op deze klippers waren dan gezelschappen uitgenodigd en dan liet ik hen aan boord zien hoe men vroeger in touwwerk de knopen moest maken of mooie siervoorwerpen kon maken.