Hoogend-Waterpoort en Kolk

Klik op foto voor vergroting.

Het Hoogend.

Het Hoogend is genoemd naar een hoger gedeelte van de binnenstad, en de gracht was een belangrijk deel van de vroegere stadsgracht. Het was een soort  overslaghaven, waar overslag van goederen plaats vond, ook werd er markt gehouden. Na demping van het Singel, deel van de eerste stadsgracht, is het Hoogend een klein haventje geworden. Buy and read drug info for mefloquine buy generic brand mefloquine generic drug or buy Kintampo prescription of mefloquine. It is a good idea to have this drug checked out by a licensed physician for ivermectin adc Kokomo an indepth medical evaluation. Erythromycin (eryth, ery) is an antibiotic used to treat buy ivermectin for humans australia bacterial respiratory tract infections. At the same time, https://ufa1688z.com/19145-stromectol-ilaç-12480/ scabies lesions are healed from the top. We believe this question to be a critical one because it relates to important aspects pierre kory md ivermectin of the history of drug development and. De gracht wordt overkluisd door de Hoogendsterbrug. Hier vind je ook de bekende waterpoort. Het Hoogend is beschermd stadsgezicht en er bevinden zich verschillende monumenten. Wat je hier ook kan zien is één van 11 fonteinen die geplaatst zijn in Friesland.

de Waterpoort

De Sneeker Waterpoort is een waterpoort over de Hoogendsterpijp in Sneek. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de Sneeker Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum, en boven de brug een poortwachterswoning. De Waterpoort is tegenwoordig het symbool van Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan.

De Waterpoort is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De waterpoort werd gebouwd op de Hoogendsterpijp (een pijp is een smalle waterdoorgang). In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. Tijdens Kerst en de jaarwisseling ligt de Sneker Pan altijd verlicht voor de waterpoort.

de Kolk

 Is een ruim water in de binnenstad van Sneek en is bekend vanwege de Waterpoort, die aan dit water staat. Voorheen deed de Kolk dienst als haven voor export van goederen naar Holland en het buitenland, voornamelijk voor transport van boter- en kaas. Het pakhuis van Halbertsma (anno 1900) getuigt hier nog van. Tegenwoordig is de Kolk regelmatig het decor van culturele uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld tijdens Sneker Simmer. Het bekendste en grootste evenement in de Kolk is de vlootschouw, de traditionele opening van de Sneekweek, dat door tienduizenden wordt bezocht.
Aan de Kolk bevinden zich de Wonderbrug en de Lemmerwegbrug, straten gelegen naast de Kolk zijn de Waterpoortsgracht en, Lemmerweg en de Geeuwkade. In 2005 was de Kolk het toneel van de nationale intocht van Sinterklaas.

Volgende pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.